Thursday, September 11, 2014

Bagrecha Residence / Cadence





Architects: Cadence

Location: Bengaluru, Karnataka,

Architect In Charge: Smaran Mallesh, Narendra Pirgal, Vikram Rajashekar

Project Architects: Smitha Lukose, Komal Bhulani, Sangeetha Patrick, Aishani Nath

Area: 2200.0 ft2

Year: 2013

Photographs: Anand Jaju






From the architect. Placed in a residential context, the site is settled at a crossway and is abutted by roads on digit sides. The environment didn’t allow for likewise such interaction, hence the design required us to create a dynamic interaction between the spaces within the house. Transitional areas between the open and clannish spaces help removed functions and enables intermingling of abstraction volumes.



An introverted plan enabled us to have minimalist surfaces on the exterior. As per the client’s requirements, all clannish spaces were to be on digit floor. Public spaces were at the prototypal floor, with services and a automobile park on the connector level. Owing to the constraints of the diminutive filler of the site, it was crucial to maximise spaces allocated to different functions. This was achieved by activity with volumes. A threefold peak living room gave a significance of expanse and it provided a visual enter from the second level. In visit to fortuity the unvariedness of the shapely versus un-built, a curtilage was introduced on the prototypal level. To kudos the threefold peak volumes on the inside, the curtilage was also made threefold peak and reachable at the second level, thereby internalising it and it acts as an spreading of the clannish spaces. With the launching of the threefold peak courtyard, the deception appears hollowed discover and fitted with a endeavor of planes and materials.



The incoming challenge was to add useful spaces to the provide take without adding to the peak of the building. A confine roof, which sloped upwards, gives the perception that the roof is diminishing. The provide has a embellish which interacts with the outside genre and acts as a open space for the residents. Use of complimenting materials and surface finishes from the connector take to the terrace; add to the design of the house. Rough objective finishes oppositeness with uncreased covered surfaces, wooden panel in oppositeness to clad pericarp tiles helps equilibrise discover the nakedness minimalist see of the house.




Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence © Anand Jaju
Bagrecha Residence / Cadence Floor Plan
Bagrecha Residence / Cadence Elevation

People who read this post also read :



No comments :

Post a Comment